Yurtdışında Yaşayan Türkler İçin Depresyon Tedavisi: Psikolog Onur Bal ile Psikolojik Destek
Depresyon nedir?
Depresyonu “bunalımda olmak” kendini kötü hissetmek” zannediyoruz ama sadece bunlardan oluşmuyor. Depresyon çok daha kapsamlı ve derin bir psikolojik bozukluk. Öyle ki tüm hayatımızı etkileyebiliyor. Yaşama şeklimizi, düşüncelerimizi, çevremize -kendimize olan algımızı ve birçok şeyi olumsuz etkileyebiliyor. En basit haliyle depresyon genel isteksizlik, hayata karşı umutsuzluk, karamsarlık, çöküntü ruh hali olarak karşımıza çıkar.
Depresyon, hayatın her alanını etkileyebilen ciddi bir duygusal bozukluktur. Kişinin enerjisi, uyku düzeni, iştahı, fiziksel sağlığı ve genel yaşam kalitesi üzerinde derin bir etkisi olabilir. Depresyon, bir kişinin düşüncelerini, hislerini ve davranışlarını belirleyerek, yaşamın günlük ritmini ve kişinin kendine olan inancını etkiler.
Her beş kişiden biri hayatlarının bir döneminde depresyonla karşı karşıya kalır. İstatistiklere göre kadınlar erkeklerden daha fazla depresyona yakalanıyor. Bu bilgiye dayanarak kadın olmak da depresyonu etkileyen faktörlerden biri olarak önümüze çıkıyor.
Yurtdışında yaşayan Türkler, dil engeli, kültürel farklılıklar ve uyum sorunları gibi ek zorluklarla karşılaşabilirler. Bu faktörler, depresyon belirtilerini tetikleyebilir veya mevcut belirtileri daha da kötüleştirebilir. Ancak, dil engeli olmasa bile, depresyonla mücadele ederken profesyonel yardım almak önemlidir.

Gurbet depresif düşünceleri arttırabilir.
Çok sevdiğim bir Çin Atasözü var “Bir gün, üç sonbahar” Bu atasözü özlemenin zamanı yavaşlattığını belirtiyor. “Sensiz bir gün, üç sene gibi geliyor” anlamında. Dünya’nın neresinde olursanız olun kendi dilinize, kendi insanınıza duyduğunuz özlem ağır geliyor olabilir. Bunu her yerde yaşayan ve türk psikolog ihtiyacı olan danışanlarımdan duyuyorum.
Psikolog Onur Bal gibi Türk profesyoneller, Türkçe depresyon tedavisi hizmetleri sunarak bu konuda önemli bir rol oynuyorlar. Onur Bal, depresyon belirtilerini ve bu belirtilerle başa çıkmak için kullanılabilecek stratejileri anlamakta yardımcı olur. Ayrıca, kendisi kişiye özel tedavi planları oluşturarak, her bireyin kendine özgü ihtiyaçlarına uygun hizmetler sunar.
Bunun yanı sıra düşük ekonomik koşullar, boşanma, yakın çevreden birinin kaybı (ebeveyn, çocuk ya da eş en yüksek oranda etkiler), alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı, fiziksel hastalıklar, tıbbi hastalık ve zorlu bir tedavi süreci, hormonal değişiklikler, kendinde veya ailesinde depresyon geçmişi olma, fiziksel ya da cinsel istismara uğramış olma, mizaç, anksiyete, boşanma gibi kişinin hayatındaki keskin değişiklikler depresyonu tetikleyen faktörlerden bazılarıdır. Bunları arttırmak mümkün. Ama teşhis için bu yazdıklarım tek başına yeterli değil.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Türk psikolog ihtiyacı için bana başvuran danışanlarıma şunlara yoğunlaşıyoruz
- Kendilerini mutsuz, isteksiz, neşesiz ve hüzünlü hissediyorlar mı?
- Kendilerine olan güvenleri düşük mü? Günlük rutin olarak yaptıkları işler bile bir yük haline gelmiş mi?
- Uyanmak, duş almak, yemek yemek için yeterince enerjik hissediyorlar mı?
- Genel isteksiz ve mutsuz ruh halinin yanına cansızlık ve yorgunluk hissi de eklenmiş mi?
- Dikkatlerini toplamak güç hale gelmiş mi?
Tüm bunlara ek olarak uyku ve iştah sorunları baş gösterir. Kişiler iştahsızlık hissederler. Nadir olarak da kişi kendini yemeğe verebilir ve sağlıksız kilo alımı başlar. Uykusuzluk veya aşırı uyuma hali yaşayabilirler. Uykusuzluk da negatif duygulanımı arttırarak depresyona katkıda bulunabilir.
Depresyonda bu belirtilere ilaveten kişinin günlük hayatını etkileyen durumlar karşımıza çıkar. ·
- Kişi artık dışarı çıkmak istemiyor, sosyallikten kaçıyorsa,
- Alkol veya uyuşturucu madde kullanımı varsa ve bu kontrol edilemez hale geldiyse,
- Öz bakımını tamamlamakta zorlanacak kadar halsiz ve isteksizse,
- Hayatındaki sorumluluklara karşı büyük bir ilgi kaybı varsa,
Tüm bunların bir arada olması gerekmez fakat çoğu varsa ve temel tetikleyici yoksa ve daimi bir durum olmuşsa kişiye depresyon teşhisi konabilir.
Türk Psikolog- Depresyon Tedavisi
Depresyon tedavisi genellikle psikoterapi, ilaç tedavisi veya bu ikisinin bir kombinasyonunu içerir. Psikoterapi, bir kişinin düşüncelerini ve duygularını keşfetmeye, olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeye ve daha etkili başa çıkma stratejileri geliştirmeye yardımcı olabilir. İlaç tedavisi ise belirtileri yönetmeye yardımcı olabilir, ancak genellikle en iyi sonuçlar için psikoterapi ile birlikte kullanılır.
Onur Bal, bireyin yaşadığı depresyonun ciddiyetine, süresine ve eşlik eden diğer zihinsel veya fiziksel sağlık sorunlarına bağlı olarak tedavi yaklaşımını belirler. Ayrıca, çevrimiçi platformlar üzerinden Türkçe terapi hizmetleri sunarak, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına kolaylık sağlıyor.
Sonuç olarak, yurtdışında yaşayan Türkler için depresyonla başa çıkmak zor olabilir, ancak depresyon tedavisi almak ve bu zorlu süreçte destek aramak önemlidir. Kendi dilinde profesyonel yardım almak, kişinin terapi sürecinden daha fazla fayda sağlamasına yol açar.

Belirtileri kendinizde görüyor musunuz? Daha fazla ertelemeyin.
Depresyondaki kişiler genelde geçmişte yaşadıklarına odaklı davranırlar. Kayıplar, ayrılıklar daha da ağır gelir. Hatta bazı durumlarda kişi geçmişte sevgi duyduğu kişiye tutulabilir ve çözümün o olduğunu düşünebilir. Basit günlük aktiviteler zorlaştıkça, sorumluluğa karşı ilgi azaldıkça hata payı artar. Kazalar, verilen görevi yapamama durumları artar ve depresyondaki kişi işsiz, yakın çevresinden soyutlanmış, suçluluk ve yetersizlik hissiyle dolu, öz bakımından yoksun olarak kalabilir. Bu durum depresyonu daha da tetikler ve bir kısır döngü oluşur.